V úterý 7. 3. 2000 se uskutečnil další ročník pivního metrokrossu, tentokráte pod záštitou
Plzeňského Prazdroje. |
Všech dvacetdevět soutěžících, kteří se sešli v úterý 7. 3. 2000 v hotelu IPS u stanice metra
Skalka, v první soutěžní restauraci, obdrželi od sponzora čepičku s logem Plzeňského Prazdroje
a Soutěžní kupón, na kterém byla vyznačena trasa do kterého jim hostesky vyplňovali splnění
jednotlivých zastávek. Aby byla soutěž zajímavější připravili zástupci Plzeňského Prazdroje
kontrolní otázky, na které soutěžící museli v průběhu pití piva na každé zastávce odpovědět.
Všechny kontrolní otázky byly z letáku "Všichni říkají, že je jedinečný.
Víte proč?",
který dostal každý soutěžící hned na startu. Soutěžící startovali po minutě a aby zvítězili museli
projet 12 stanic metra, vypít 12 piv Plzeňské 12-ky. Odtud soutěž 3x12.
|
RESTAURACE PO TRASE
STANICE METRA |
RESTAURACE |
Skalka |
Hotel IPS |
Strašnická |
U Slámů |
Želivského |
U Jany |
Flora |
Snack bar U Havlů |
Jiřího z Poděbrad |
Quido |
Náměstí Míru |
U Pešků |
Muzeum |
Česká hospoda |
Můstek |
U Pinkasů |
Staroměstská |
U Rudolfina |
Malostranská |
Na Klárově |
Hradčanská |
Plzeňský sklípek |
Dejvická |
Pod Loubím |
KONTROLNÍ OTÁZKY |
č. |
Otázka na Pilsner Urquell |
odpověď |
A,B,C |
1. |
Kdy se zrodil Pilsner Urquell ? |
1742 |
a |
Již Adam hodoval s Ev ou při plzeňském. |
b |
||
1842 |
c |
||
2. |
Je “pivní břicho” přímým důsledkem pití piva ? |
Ano, protože to tvrd í partnerka. |
a |
Ano, ale závisí na fyzické kondici každého jednotlivce. |
b |
||
Ne, pouze podporuje trávení a zvyšuje chuť k jídlu. |
c |
||
3. |
Kolikrát se opakuje proces zvaný rmutování |
Dvakrát jako u běžných jiných ležáků |
a |
Třikrát. |
b |
||
Rmutování probíhá po uze když je sládek zarmoucen. |
c |
||
4. |
Čím je výjimečná plzeňská voda, která je používána k výrobě piva ? |
Je jedinečně měkká. |
a |
Je výjimečně tvrdá. |
b |
||
Je velice mokrá. |
c |
||
5. |
Jaká je nejstarší ochranná známka pivovaru ? |
Sud z branou pivovaru. |
a |
Známka z posledního vysvědčení prvního sládka Josefa Grolla. |
b |
||
Pečeť s branou pivovaru. |
c |
||
6. |
Jaká je ideální teplota pro skladování piva ? |
Teplota ledničky u mé sousedky. |
a |
2 – 7 °C |
b |
||
5 – 10 °C |
c |
||
7. |
Co to je pivní lysinka ? |
Lysinka je způsobena poklesem pěny v načepovaném pivě – dochází ke styku vzduchu s pivem. |
a |
Lysinka je pivní pěna bez vzduchových bublinek. |
b |
||
Lysinka je kobyla sládkova syna. |
c |
||
8. |
Je proces výroby proslaveného ležáku tajemstvím ? |
Ano, pivovar si dostatečně chrání vstup k výrobě a stáčení. |
a |
Ne, každý návštěvník pivovaru může shlédnout tajemství na vlastní oči. |
b |
||
Ano, stejně jako můj noční život. |
c |
||
9. |
Používá se při výrobě přímý ohřev plamenem proti moderním tepelným zdrojům ? |
Ne, jde o moderní pivovar, ke kterému prastarý p římý způsob ohřevu nepatří. |
a |
Ano, elektrika nedokáže nahradit karamelové olíznutí přímým plamenem. |
b |
||
Ne, v pivovaru se nesmí kouřit. |
c |
||
10. |
Je možné “Plzeň” uvařit jinde ve světě než v Plzni ? |
Bohapustý nesmysl. |
a |
Pokud by někdo dokázal okopírovat přesně technologii, pak možno uvařit i u Niagárských vodopádů. |
b |
||
Ano, ve světě je mnoho druhů Pilsů a Pilsnerů. |
c |
SOUTĚŽNÍ KUPÓN |
První strana – podmínky soutěže |
|
Druhá strana – plánek trasy |
|
DIPLOM Z PIVNÍHO METROKROSU |
|
SLOVO ZÁVĚREM |
Všechno probíhalo v naprostém pořádku, účastníci projížděli stanici za stanicí, občas trošku
bloudili, něco pojedli a poslední soutěžící jsem tlačil před sebou, abych jim mohl dát razítko.
Někteří soutěžící byli rychlejší než hostesky, které ověřovali dodržování pravidel soutěže. Od stanice
Staroměstská někteří soutěžící si k dvanáctce dávali ještě panáka, asi na posilněnou. Bohužel majitel
restaurace Pod Loubím na Dejvické neměl pochopení pro naši soutěž, a přestože podporu přislíbil, tak nám
salónek nezarezervoval a ani zástupce pivovaru ho nepřesvědčil, aby nás obsloužil.
Takže jsme naši soutěž byli nuceni ukončit na Hradčanské, kde nám obsluha restaurace Plzeňský sklípek
vyšla vstříc a přestože už zavírala natočila nám a počkala, až udělíme ceny. Myslím,
že si účastnící užili pěknou zábavu, podpořenou zdravou bojovností a chutí zvítězit.
Samozřejmě důležité bylo i zvolit správnou strategii v konzumaci, vědět kdy se najíst,
kde zrychlit a kde zpomalit. |